SCENEKUNSTEN IND I FREMTIDEN
Seks indsatsområder for styrkelse af scenekunsten i Danmark
Scenekunsten i Danmark står stærkt med en imponerende masse af talent, dygtige kunstnere og succesfulde teatre og kompagnier. Selvom vi er et lille land, har vi et mangfoldigt udbud af scenekunst fra det mest cutting edge og nyfortolkninger af klassikere til de helt brede og folkelige formater inden for skuespil, dans, opera og musical. Dette afspejler sig også gennem en stærk interesse fra befolkningen.
Scenekunsten er i vækst. Hele 55%[1] af danskerne har oplevet scenekunst i det seneste år. Der er faktisk flere, der oplever scenekunst end sportsbegivenheder i Danmark. I seneste sæson blev der solgt 2,6 millioner[2] billetter på landets teatre.
En længere periode med udhuling af tilskud, øgede statslige krav såvel som et ændret mediebillede, forandrede kulturvaner og intensiv konkurrence om befolkningens opmærksomhed presser branchen, hvor få fastansatte og mange freelancere skal løse komplekse udfordringer. Bedre arbejdsvilkår og sublim kunst kræver stabil økonomi og mulighed for at tage chancer - og disse muligheder opleves forringet og utidssvarende. Branchen har nået et loft for udvikling.
Samtidig oplever vi mere end nogensinde, at der er brug for kunst til at samle og øge forståelsen mellem os, og vi ønsker at udvikle dansk scenekunst til at være i verdensklasse, så den bliver en naturlig og større del af flere menneskers bevidsthed. Det kræver oprydning i tilsandede strukturer og investeringer i rammerne for at fremtidssikre scenekunsten.
I løbet af de seneste seks måneder har vi, i tæt dialog med scenekunstbranchens mange aktører, drøftet branchens udfordringer og ønsker. Det står klart, at branchen har brug for et løft af scenekunstområdet og en reform af scenekunstloven og de statslige rammevilkår, der udvikler scenekunsten i Danmark.
Det ønsker vi som branche at være med til at tage ansvar for. Derfor peger vi her på, hvilke dele af scenekunstområdet, der særligt trænger til et løft og eftersyn, så vores fælles ambitioner om at styrke scenekunsten kan realiseres.
Vi vil i det efterfølgende pege på seks indsatsområder for styrkelse af scenekunsten i Danmark.
Vi håber, at vores forarbejde kan bidrage til den nødvendige debat om en reformering af scenekunstområdet i Danmark og stiller os i fællesskab til rådighed for en fortsat dialog herom.
[1] Borgernes Kulturforbrug https://applaus.nu/rapporter/borgernes-kulturforbrug/
[2] Danmarks Statistik https://www.dst.dk/da/Statistik/nyheder-analyser-publ/nyt/NytHtml?cid=49022