Mere scenekunst til børn og unge - Teatercentrum og Scenit får tilført midler
Det er en festdag for scenekunstbranchen i dag! Vi kan nemlig nu løfte sløret for, at det på et møde i Finansudvalget i går blev vedtaget, at der i 2023 tilføres i alt 3,6 mio. kr. til Teatercentrum og Scenit for at fremme, at flere børn og unge i ikke-kommunale institutioner møder scenekunsten.
Midlerne hentes fra forsøgsordningen for straksrefusion, der er øremærket til netop refusion af ikke-kommunale indkøberes køb af børne- og ungdomsteaterforestillinger (§21.23.58). Grundet Covid19 har der særligt i starten af forsøgsperioden, der løber fra 2021-2024, været et mindre afløb af afsatte midler end forventet. Derfor har Kulturministeren foreslået i Finansudvalget, at en del af de ubrugte midler i stedet tilføres Teatercentrum (1 mio. kr.) og Scenit (2,6 mio. kr.) med henblik på, at skabe initiativer, der øger afløbet på bevillingen i forsøgsperioden, så flere børn og unge på ikke-kommunale institutioner får mulighed for at møde scenekunsten. Midlerne gør det muligt for Teatercentrum at lave en massiv formidlingsindsats, der skal sikre institutionernes kendskab til teaterrefusionsordningerne og vise dem mulighederne ved at købe scenekunst for børn og unge. Midlerne til Scenit skal hjælpe til at styrke de digitale platforme og gøre dem mere brugervenlige.
I dag er det kun skoler og institutioner, der kan søge refusionen, men Kulturministeriet arbejder på at foretage ændringer i forsøgsordningen, så refusionen i stedet kan udbetales til producenter af scenekunst for børn og unge. De vil med den ændring få mulighed for at søge tilskud til at sælge deres forestillinger til halv pris. Den enkelte opførelse af en forestilling kan således gennemføres med enten 50% refusion af købers udgifter eller 50% tilskud til dækning af producentens reduktion i prisen. Ændringerne i forsøgsordningen vil gælde indtil bevillingen i det enkelte finansår er opbrugt.
Foto: Teater ZeBU