Ny Borgerundersøgelse giver indblik i borgernes kulturforbrug på tværs af by og land
Med Borgerundersøgelsen 2025 har Applaus undersøgt forskellene i danskernes tilgange til kulturforbrug, alt efter om de bor i byen eller på landet. Resultatet giver et indblik i, hvordan kulturinstitutioner kan tiltrække publikummer fra nær og fjern
Hovedresultaterne
Årets Borgerundersøgelse fra Applaus viser, at storbyboerne har et højere forbrug end resten af befolkningen – men ikke markant højere; forskellen er ikke større end 10 procentpoint.
Museerne har det mest engagerede publikum med 71% af borgerne, der angiver, at de har besøgt et museum eller set en udstilling i 2024. Danskernes forbrug af kultur er i det hele taget meget højt, hvor kun 15% angiver, at de slet ikke har besøgt en kulturinstitution i 2024.
Borgerundersøgelsen viser også, at næsten hver anden borger vil rejse for kultur: Tæt på halvdelen af borgerne angiver, at de er villige til at rejse mere end en time for at opleve museumsoplevelser eller udstillinger (48%), teater og scenekunst (46%) og rytmiske koncerter (42%).
Undersøgelsen understøtter kulturinstitutionernes arbejde og giver anledning til endnu tættere samarbejder
"Vores undersøgelse giver et værdifuldt indblik i, hvordan borgerne i hele landet tilgår kulturlivet, og ikke mindst de barrierer, der hindrer dem i at engagere sig mere. Resultaterne og indsigterne fra undersøgelsen understøtter kulturinstitutionernes arbejde med at bygge bro, så flere får adgang" udtaler Applaus’ direktør, Lene Struck-Madsen.
I Dansk Kulturliv vækker det glæde, at vi kan vise, at kulturen er en stærk samlende kræft i vores samfund. Peter Mark Lundberg, bestyrelsesleder i Dansk Kulturliv kommenterer:
"Undersøgelsen understreger, at kulturen i høj grad er med til at binde Danmark og danskerne sammen. I en tid hvor der er kræfter, som gerne vil trække os længere væk fra hinanden, er det vigtigt for Danmark og demokratiet, at kulturen fortsat har styrken til at binde os sammen. I Dansk Kulturliv er vi stolte af at et kulturliv med institutioner, der kan tiltrække publikummer fra nær og fjern. Det er noget vi som samfund bør investere i at styrke og udvikle yderligere de kommende år.”
FAKTA
- Borgerundersøgelsen undersøger danske borgeres forbrug af kultur, defineret som teater, scenekunst, rytmiske og klassiske koncerter, museumsoplevelser samt udstillinger. På den måde er Borgerundersøgelsen et redskab til at udvikle kultur for danskerne i hele landet.
- Borgerundersøgelsen udkommer årligt i perioden 2023-2025
- Dataindsamlingen for denne undersøgelse blev foretaget efter nationalt repræsentativt udvalg af 2.416 borgere i Danmark i tidsrummet 20.12.2024 – 10.01.2025
Foto: Dansk Rakkerpak, Skøre Strømere, Rene Kongsgaard