DIF og Dansk Kulturliv skal stå i spidsen for kulturpasset
Der nedsættes nu et nationalt partnerskab for kulturpas, der skal sikre, at flest mulige unge fra målgruppen får brugt kulturpasset og bliver en del af lokale kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber. Det bliver Danmarks Idrætsforbund og Dansk Kulturliv, som Dansk Teater er med i, der kommer til at stå i spidsen for partnerskabet.
Danmarks Idrætsforbund og Dansk Kulturliv får en helt central rolle i udmøntningen af kulturpasset.
Det er netop offentliggjort i en pressemeddelelse fra kulturministeriet. Sammen med DIF skal Dansk Kulturliv, som Dansk Teater er en central del af, stå i spidsen for det nationale partnerskab for kulturpas. Partnerskabet skal uddele kulturpasset, identificere de unge og igangsætte indsatser, der understøtter, at de unge bruger kulturpasset. Som medlem af Dansk Kulturliv får vi dermed en unik mulighed for at bidrage til, at de ca. 50.000 unge i målgruppen får styrkede muligheder for at opleve kunsten og kulturen.
I forbindelse med lanceringen af partnerskabet udtaler direktør i Dansk Teater, Peter Mark Lundberg:
Vi er glade for at få lov til at hjælpe med den utroligt vigtige opgave, det er at gennemføre forsøg med kulturpas. Det er alt for mange unge, som ikke får glæde af de fantastiske fællesskaber og oplevelser teatret tilbyder, og det er ærgerligt, for vi deler kulturministerens syn på, at kultur kan skabe værdi for den enkelte og give unge et ståsted til at møde verden fra. Vi tror på, at teatrene og andre kulturinstitutioner kan gøre en meningsfuld forskel for unge i Danmark, hvis vi samarbejder bredt, og vi glæder os til at komme i gang. Tak for tilliden.
Hans Natorp, formand for DIF, siger:
Jeg vil gerne takke Kulturministeren og regeringen for den meningsfulde men også komplekse opgave og for at anerkende den rolle, idrætslivet og de stærke foreningsfællesskaber spiller i unges liv. Vi ser frem til sammen med Dansk Kulturliv at samle en række partnere, der kan give de unge stærke oplevelser og fællesskaber i kultur-, forenings- og idrætslivet. Fra indsatsen 'Startblokken' har vi i DIF gjort os erfaringer med at hjælpe unge ind i fællesskaber og tættere på job og uddannelse, og de erfaringer og den samarbejdskultur bringer vi med ind i arbejdet.
Selv siger kulturminister, Jakob Engel-Schmidt: Jeg er utroligt glad for, at Danmarks Idrætsforbund og Dansk Kulturliv har sagt ja til at lede det nationale partnerskab for kulturpas. Hvis kulturpasset skal blive en succes, har vi blandt andet brug for et stærkt partnerskab, der kender de unge og kan få dem i gang med at bruge kulturpasset. Vi har nemlig brug for at få så mange unge i målgruppen som muligt ind i meningsfulde fællesskaber, der kan give de unge selvværd og fede oplevelser, der i sidste ende ruster de unge til at komme i job og uddannelse.
DIF og Dansk Kulturliv får til opgave at sammensætte en partnerskabskreds af organisationer fra kultur-, forenings- og idrætslivet, der har et afgørende netværk, hvor de er i kontakt med de unge, og dermed kan igangsætte understøttende indsatser, der får de unge til at bruge kulturpasset. Ligeledes kan partnerskabskredsen gennemføre fællesskabsskabende kultur-, forenings- og idrætsaktiviteter i samarbejde med de unge.
Partnerskabet skal herudover inddrage relevante aktører fra andre sektorer, som har erfaringer med målgruppen af unge, der hverken har en ungdomsuddannelse, er i over 18 timers beskæftigelse, er i gang med en uddannelse eller som går på en forberedende grunduddannelse (FGU). Det er en målgruppe, der i alt omfatter ca. 52.000 unge mellem 15 og 24 år.
Det nationale partnerskab for kulturpas vil begynde sit arbejde fra årsskiftet, så der er et bredt netværk af aktører tæt på de unge i målgruppen i hele landet, som er klar til at få kulturpasset ud og leve blandt de unge, når det digitale betalingskort er klar i sommeren 2025.
Om kulturpasaftalen
Partnerskabet udspringer af aftalen om kulturpas, som regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet blev enige om. Her blev der sat gang i to forsøg. Det ene handler om, at der skal uddeles et kulturpas i form af et digitalt betalingskort med 2000 kr. på, mens det andet forsøg består i, at der afsættes penge til længerevarende kulturpas-forløb
Læs mere om rammerne for det nationale partnerskab for kulturpas og forsøget med kultur- forenings- og idrætsforløb her.
Om Dansk Kulturliv
Dansk Kulturliv er en alliance mellem syv af kulturlivets branche- og interesseorganisationer; Dansk Teater, Danske Museer, Danmarks Biblioteksforening, Kulturhusene i Danmark, Dansk Live, Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner samt Danske Koncert- og Kulturhuse.
Dansk Kulturliv tæller i dag tilsammen mere end 1100 kulturinstitutioner, -virksomheder og -foreninger i Danmark, der sammenlagt har over 60 millioner publikummer.
Foto: Kulturlivets Topmøde 2024, Dan Møller